dsu-svnaumohridski.edu.mk | Активности
15704
page-template-default,page,page-id-15704,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-17.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-5.6,vc_responsive

Активности

Денешната работилница на тема ,,Биди пример за другите со позитивно (Ненасилно) однесување'' ... See MoreSee Less

Денес по повод денот на лица со попреченост, Сојузот на училишен спорт на Скопски регион под покровителство на Федерацијата на училишен спорт на Македонија, организира спортски игри. Игрите се реализираа во ДСУ"Св. Наум Охридски"- Скопје имаа инклузивен карактер, бидејќи покрај училиштата и здруженијата за ученици со посебни потреби, ЈУЗРДМ"Топанско Поле", ДСУ"Св. Наум Охридски", ДУЦОР"Партение Зографски" и "Доза Среќа", учествуваа и ученичките од ученичкиот дом "д-р Панче Караѓозов".
Учениците се натпреваруваа во две дисциплини.
По завршувањето на игрите за учениците имаше мала закуска и кабаре забава.
... See MoreSee Less

Доделени награди на шестото издание на фестивалот Игри без маска-театар без дискриминација.
Нашето училиште ја освои наградата за најдобар сценски настап и за колективна инклузивна игра.
... See MoreSee Less

 

Comment on Facebook

Честитки! БРАВО <3

Како плод на долгогодишната соработка на ДСУ за рехабилитација и образование ,,Св. Наум Охридски" - Скопје со Црвен Крст на општина Центар денеска во нашето училиште се реализираше работилница на тема: ,,Прва помош". Активистите и волонтерите демонстрираа како се дава прва помош на повредени во бесознание, преврзување на исекотини и имобилизација на скршеници. Дел од нашите ученици активно учествуваа во работилницата и се стекнаа со знаења за давање на прва помош. Интересот кај нашите ученици беше преголем, задржувајќи ги волонтерите подолго време од предвиденото, при што се појави желба за понатамошна соработка на разни теми поврзани со програмата на Црвен Крст на општина Центар. Голема благодарност до активистите и волонтерите на Црвен Крст на општина Центар што несебично ги споделија сопствените знаења со нашите ученици. ... See MoreSee Less

Успешен настап на нашите ученици на шестото издание на инклузивниот меѓународен фестивал,, Игри без маска-театар без дискриминација''.
Тие изведоа дел од драмата Чорбаџи Теодос подржани од нашите големи хуманисти, глумците Деан Лилиќ и Бранко Бенинов, под режисерската палка на Снежана Конеска Руси.
... See MoreSee Less

Генетална проба на драмската секција во Македонскиот Народен Театар.
На 27.11.2019 год. драмската секција од нашето училиште ќе настапи на шестото издание на Игри без маска-театар без дискриминација, која оваа година е под покровителство на претседателот на РС Македонија. Нашите ученици ќе се претстават со дел од драмата Чорбаџи Теодос на големата сцена на МНТ со почеток во 11 часот.
... See MoreSee Less

Генетална проба на драмската секција во Македонскиот Народен Театар. 
На 27.11.2019 год. драмската секција од нашето училиште ќе настапи на шестото издание на  Игри без маска-театар без дискриминација, која оваа година е под покровителство на претседателот на РС Македонија. Нашите ученици ќе се претстават со дел од драмата Чорбаџи Теодос на големата сцена на МНТ со почеток во 11 часот.Image attachmentImage attachment

На 20.11.2019 во ученичкиот дом се реализирааа активности во рамките на мировното образование по повод Светскиот ден на детето. Учениците ја прочитаа декларацијата за правата на детето која има за цел да го сврти вниманието на широката јавност за обврските кои ги има општеството кон децата, како и најважните проблеми со кои се соочуваат децата. ... See MoreSee Less

На 20.11.2019 година во Штип се одржаа Регионални спортски игри за ученици со посебни образовни потреби. Покрај спортскиот клуб од нашето училиште учество земаа и ДСУ,, Искра'' - Штип и основните училишта од Куманово, Велес, Ново Село.
Игрите беа под покровителство на федерацијата на училишен спорт на РС Македонија. УченицитеЈордан Андов и Кујтим Алимоски како и Хакан Селими беа најдобрите во своите дисциплини, а ученичките Амида Таировска и Ангела Димовска ги освоија првите места во женска категорија, а Јована Бојковска прво место во пинг-понг.
... See MoreSee Less

 

Comment on Facebook

Bravo!

Браво деца

Честитќи

Bravo za site ucesnici

Cestitki za decata ,za strucniot kadar I rakovodstvoto na ustanovata.

+ View more comments

На 20.11.2019 година спроведена е еко-акција во собирање на стара хартија. Учениците и вработените имаа можност да се ослободат од непотребната стара хартија. Целта на акцијата беше подигање на свеста кај учениците за собирање и рециклирање на старата хартија со цел заштита на планетата Земја. ... See MoreSee Less

Соработката со родителите има значајна улога за психосоцијалниот развој на учениците.
Благодарност до родителите кои активно се вклучија во денешната работилница на тема: "Методи на работа со деца (ученици) во домашни услови".
... See MoreSee Less

На 14.11.2019 година во рамки на еко активностите спроведена е еко-акција во собирање и складирање на пластична амбалажа. Оваа акција имаше за цел да ја подигне свеста кај учениците за собирање и рециклирање на пластична амбалажа. ... See MoreSee Less

Денес разговаравме за емоцијата тага. Споделивме што не прави тажни и научивме начини на кои може да се справиме со тагата. ... See MoreSee Less

На 15 ноември нашето училиште ја реализираше есенската екскурзија во Кавадарци. По едночасовната прошетка низ паркот кај ресторанот Бриони, учениците заедно со класните раководители, стручните соработници и директорката заминаа во Домот на културата и присуствуваа на генералната проба на детскиот фестивал "Гроздоберче" на кој учествуваше нашиот ученик Бранко Стојчевски со песната "Порака". Присутните со бурен аплауз го поздравија својот другар и ученик и беа воодушевени од изведбата на песната и од неговиот милозвучен глас кој ги разнежни срцата на сите. Кај повеќемина се забележаа и солзи радосници. Му посакуваме уште многу вакви успеси на Бранко. ... See MoreSee Less

На 15 ноември нашето училиште ја реализираше есенската екскурзија во Кавадарци. По едночасовната прошетка низ паркот кај ресторанот Бриони, учениците заедно со класните раководители, стручните соработници и директорката заминаа во Домот на културата и присуствуваа на генералната проба на детскиот фестивал "Гроздоберче" на кој учествуваше нашиот ученик Бранко Стојчевски со песната "Порака". Присутните со бурен аплауз го поздравија својот другар и ученик и беа воодушевени од изведбата на песната и од неговиот милозвучен глас кој ги разнежни срцата на сите. Кај повеќемина се забележаа и солзи радосници. Му посакуваме уште многу вакви успеси на Бранко. ... See MoreSee Less

Во организација на "Лајонс Дуња" и нивно присуство учениците од ученичкиот дом со воспитувачите ја посетија зоолошката градина. При обиколката на истата за поединостите и карактеристиките на животните се погрижи водич вработен во зоолошката градина. Учениците за време на обиколката се возеа со ЗОО автобус. ... See MoreSee Less

Активности во ученичкиот дом ''Проект Здравје''. Подготовка на зимница и тоа: салата руска зимска, салата со цвекло и везен пипер, салата со модар домат и црвени пиперки, спремни за зима. ... See MoreSee Less

Денес нашето училиште го посетија младоженците Магдалена Цветкоска и Илија Стојчески кои не изненадија со донација наменета за нашите ученици. Тие со својата свадбена покана им порачаа на гостите наместо цвеќе да донесат училиштен прибор. Секоја чест за необичниот гест, кој ќе ги наполни срцата на учениците со радост. Голема благодарност до Магдалена Цветкоска и Илија Стојчески и им посакуваме среќен брак. ... See MoreSee Less

Денес нашето училиште го посетија младоженците Магдалена Цветкоска и Илија Стојчески кои не изненадија со донација наменета за нашите ученици. Тие со својата свадбена покана им порачаа на гостите наместо цвеќе да донесат училиштен прибор. Секоја чест за необичниот гест, кој ќе ги наполни срцата на учениците со радост. Голема благодарност до Магдалена Цветкоска и Илија Стојчески и им посакуваме среќен брак.Image attachmentImage attachment

 

Comment on Facebook

Среќен брак и со мнугу дечиња

Учениците од Ученичкиот дом во соработка со угосителската струка-практична настава реализираа активност од проектот Здравје, подготвија краставички - корнишони во тегли како зимница. ... See MoreSee Less

 

Comment on Facebook

Bravo 👏

Bravo

Bravo, sakam da me nau;ite i mene

Bravo decki! Sekoja cest 👏🏻❤️

Во организација на Училишниот спортски клуб на ДСУ „Св. Наум Охридски -2108 “ на 30.10.2019 година во нашето училиште се одржаа Регионални спортски игри за ученици со посебни потреби под покровителство на Федерација на училишен спорт на Македонија .Како дел од проектот „Здравје“ беше одржанаи работилница на тема „Разлика помеѓу ученици кои активно се занимаваат со спорт и спортски активности и ученици кои не се занимаваат со спорт и спортски активности„ . Свои излагања на оваа тема имаа учениците од нашето училиште, ученици од ОУ „ Марко Цепенков“, ДСУ „Искра “ – Штип, ОУ „ Васил Главинов“ , излагање на родител и презентација на Центарот за младински активизам Крик.
Во спортските игри учество земаа учениците од следите училишта : ДСУ „Св. Наум Охридски“ , ДСУ „ Искра“ – Штип , ДУЦОР „Партение Зоографски“ – Скопје, ЈУЗРДМ „Топанско Поле“ – Скопје, и Трисомија 21 – Скопје. Учениците се натпреваруваа во следните дисциплини: Трчање на 20 метри,Трчање на 40 метри, ,трчање на 50 метри , Скок во далечина и Полигон.
За сите учесници на спортските игри им беа доделени дипломи и награди.
... See MoreSee Less

На ден 29.10.2019 година во просториите на ДСУ за рехабилитација и образование "Св. Наум Охридски" - Скопје, се одржа втората работилница од циклусот работилници на тема: "Емоционално описменување" на ученици од II година.

Емоција: СРЕЌА
... See MoreSee Less

Членовите на спортскиот клуб при ДСУ ,,Св. Наум Охридски'' денес задолжија нова спортска опрема за престојните спортски игри. ... See MoreSee Less

По повод 24 Октомври - Денот на ООН , во ДСУ за рехабилитација и образование „ Св. Наум Охридски“- Скопје, во 5 до 12, учениците, наставниците и родителите заедно со светски познатиот уметник и хуманист Живко Поповски – Цветин, од дворот на училиштето пуштија 5 балони кон небото. Од името на присутните беше упатена порака за мир за сите деца и мајки од петте континенти на планетата Земја.
Голема благодарност до хуманистот Цветин кој и минатата година на овој ден беше со нас и заедно го одбележавме празникот на Обединетите Нации низ една мироцветна ликовна работилница.
... See MoreSee Less

Прекрасна средба со учениците, нивните родители и наставниците, од дисперзираната паралелка во Таки Даскало - Битола. На наше огромно задоволство, со нас беше и Заменикот министер за образование и наука Елизабета Наумовска, која ги разгледа условите за работа, се интересираше за начинот на изведување на наставата и вонучилишните активности. Непосредно, срдечно, разговараше со учениците, за нивните потреби, за начинот како го минуваат времето во училишниот дом. Навистина пријатно поминат ден! ... See MoreSee Less

Активности во Ученичкиот дом по повод Меѓународен ден на храната ... See MoreSee Less

По повод Меѓународниот ден на храната - 16 октомври, реализирана презентација на тема: Здрава храна ... See MoreSee Less

Со прошетка од страна на учениците од Ученичкиот дом одбележан Меѓународниот ден на пешаците. ... See MoreSee Less

По повод Меѓународниот ден на пешаците реализирана е презентација преку која учениците од ДСУРО „Св. Наум Охридски“ се запознаа со значењето на овој ден. ... See MoreSee Less

По повод Меѓународниот ден за намалување на уништувањето на природата, 8-ми октомври, реализирана е активност во уредување и украсување на еко-катчето во училиштето. ... See MoreSee Less

Есенски крос ... See MoreSee Less

 

Comment on Facebook

👍👍👍

Спортскиот клуб од нашето училиште воспостави соработка со Заводот за рехабилитациј- Топанско поле и ученичкиот дом при СМУГС "Д-р Панче Караѓозов" - Скопје ... See MoreSee Less

Еко-акција по повод Светскиот ден на чистењето ... See MoreSee Less

На ден 25.09.2019 година во просториите на ДСУ за рехабилитација и образование "Св. Наум Охридски" - Скопје, се одржа првата работилница од циклусот работилници на тема: "Емоционално описменување" на ученици од II година. Работилницата ја реализираа:
Магдалена Котеска - психолог
Катерина Доневска - дефектолог

Работилница I
Формирање на група и поставување на правила на однесување во група
... See MoreSee Less

На 16.09.2019 г. ЦМА Крик организираше презентација на постигнатите резултати од проектните активности. На настанот беа презентирани успешните приказни на нашите ученици Јордан Андов и Тања Бошковска ... See MoreSee Less

На 16.09.2019 г. ЦМА Крик организираше презентација на постигнатите резултати од проектните активности. На настанот беа презентирани  успешните приказни на нашите ученици Јордан Андов и Тања БошковскаImage attachmentImage attachment

... See MoreSee Less

Еко-активности

Едукативна работилница по повод Меѓународниот ден без автомобили
... See MoreSee Less

Еко-активности

Едукативна работилница по повод Меѓународниот ден без автомобилиImage attachmentImage attachment

Меѓународен ден на мирот

Со лични цртежи и пораки, денеска, нашите ученици парадираа за мир🕊
... See MoreSee Less

Еко-активности
Презентација на тема "Заштита на озонската обвивка"
... See MoreSee Less

Проект ,,Здравје"
Приготвуваме компот
... See MoreSee Less

Проект ,,Здравје"
Садиме зачински билки
... See MoreSee Less

 

Comment on Facebook

Браво!

Bravo

Еко-акција
Чистење на училишниот двор од суви гранки и лисја
... See MoreSee Less

Во периодот од февруари до јуни, по добиениот грант од Министерството за образование и наука, училиштата партнери ДСУ за рехабилитација и образование „Св.Наум Охридски“ – Скопје и СУГС „Цветан Димов“ – Скопје, реализираа активности што придонесуваат за развој и унапредување на мултикултурализмот, меѓуетничката интеграција и толеранција. Планираните активности, одгледување на билки и консумирање здрави напивки, вежбање чекори и кореографија од орото „Пајдушко“ и изработка на соодветна амбалажа за отпадни гуми за џвакање (иновативен производ), се реализираа преку воведни, мултикултурни и изведбени работилници. Покрај воспоставената интерперсонална комуникација и соработка со припадници на други етнички заедници, учениците имаа можност да ги искажат и да ги збогатат своите знаења и умеења од областа на здравјето, фолклорот и екологијата, да ја изразат својата креативност и да развиваат претприемaчки дух. Завршниот настан со презентација на активностите се одржа на 6.6.2019г. во СУГС „Цветан Димов“ – Скопје, а промоцијата на активностите и иновативниот производ пред пошироката заедница во Umbrella Lounge Bar. Голема балгодарност до сите чинители.

Nga periudha e muajit shkurt e deri ne muajin qershor pas marrjes së grantit (ndihmës financiare) nga Ministria e Arsimit dhe Shkencës, partnerët e shkollave SHMSH për rehabilitim dhe arsim “Shën Naum Ohridski” – Shkup dhe SHMQSH “Cvetan Dimov” – Shkup, realizuan aktivitete të cilat kontribuan për zhvillim dhe përparim të multikulturës, integrimit ndëretnik dhe tolerancës. Aktivitetet e planifikuara, mbikëqyrja e bimëve dhe konsumimi I pijeve të shëndetshmë, ushtrimi I hapave dhe korografija e valles së “Pajdushkës”, përpunimi adekuat I ambalazhës për mbeturinat e çamçakëzave (produkt inovativ), u realizuan përmes punëtorive ekspozituese, multikulturore dhe punëtorive të performuara . Përmes vendosjes së komunikimit interpersonal dhe bashkëpunimit me përkatësit e nacionaliteteve të tjera etnike, nxënësit kishin mundësi të shprehin dhe të pasurojnë njohuritë e tyre, aftësitë nga sfera e shëndetit, folklorit dhe ekologjisë, të shprehin kreativitetin e tyre dhe të zhvillojnë shpirtin sipërmarrës. Shfaqja përfundimtare me prezentim të aktiviteteve u mbajt më 06.06.2019 në SHMQSH “Cvetan Dimov” – Shkup,ndërsa promovimi I aktiviteteve dhe produkti inovativ para audiencës më të gjerë në Umbrella Lounge Bar. Falënderim I madh deri te të gjithë kontribuesit.

Şubat-Haziran döneminde, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından hibenin alınmasından, ortak okullar D.O.O “Az. Naum Ohridski”-Üsküp Rehabilitasyon ve Eğitim Lisesi ile Ü.B.O.O. “Tsvetan Dimov”-Üsküp Lisesi, çok kültürlüğün gelişmesi ve tanıtımına, etnik çeşitliliğin bütünleşmesine ve hoşgörüye katkıda bulunan faaliyetler yürüttüler. Planlanan faaliyetler, bitki yetiştiriciliği ve sağlıklı içeceklerin tüketimi, “Payduşko” halayının adımları ile koreografisi ve atık sakız için uygun ambalajların hazırlanması (yenilikçi ürün), çokkültürlü ve performans atölyeleri tarafından gerçekleştirildi. Diğer etnik toplulukların üyeleriyle kurulan kişilerarasıiletişim ve işbirliğine ek olarak, öğrencilee sağlık, folklor, ekoloji alanlarında bilgilerini zenginleştirme ve ifade etme ile birlikte kendi yaratıcılıklarını ve girişimci ruhunu geliştirme fırsatını buldular. Aktivitelerin sunumu yapılan etkinliğin kapanışı 6.6.2019 tarihinde Ü.B.O.O. “Tsvetan Dimov”-Üsküo Lisesinde gerçekleşti, aktivitelerin ve yenilikçi ürünün tanıtımı ise Umbrella Lounge Bar’da geniş toplumun önünde düzenlendi. Katkıda bulunan herkese çok teşekkür ederiz.
... See MoreSee Less

 

Comment on Facebook

Ti cestitam Divna

BRAVO

... See MoreSee Less

Вработените од нашето училиште на 24.05.2019год. беа во посета на училиштето „Царица Јелена“ од Ниш. По срдечниот пречек од директорот и сите вработени, се оствари работна средба. На работната средба се разговараше за состојбите во двете училишта, се разменија информации и искуства за наставните програми и начинот на изведување на теоретската и практичната настава. Исто така се разговараше и за можностите за понатамошна соработка. ... See MoreSee Less

Посета на Зоолошка градина со едукатор од ЛК Дуња ... See MoreSee Less

Kinovecer so lion club ... See MoreSee Less

Неделно попладне во ученичкиот дом. Приготвуваме крофни и палачинки🥞 ... See MoreSee Less

 

Comment on Facebook

BRAVO I nazdravje

И оваа година на плоштадот „Македонија“ во Скопје, традиционално по 13 пат се одржа манифестацијата „Матурска парада 2019“. Точно на пладне околу 1000 матуранти од повеќето скопски средни училишта танцуваа квадрил заедно со своите врсници од стотина градови од Европа. На манифестацијата учествуваа и ученици од нашето училиште. Сите матуранти ги поздрави градоначалникот на Скопје, г. Петре Шилегов, посакувајќи им среќа и успех во понатамошниот живот.
Голема благодарност до г. Тодор Миладинов, инструктор од Танцовиот Спортски Клуб „Ритам Плус“, кој издвои дел од своето скапоцено време за да ги подготви нашите матуранти.
... See MoreSee Less

Учениците од Кавадарци, со директорката Олијана Крстева и наставникот Зоран, во посета на нашето училиште ... See MoreSee Less

На 17.05.2019 година, во организација на Атлетската федерација, се одржа атлетски натпревар на кој нашите ученици се натпреваруваа во дисциплините трчање на 100 м и 400 м и скок во далечина. ... See MoreSee Less

Втора година по ред, со интенција да стане традиционален настан, во ДСУ за рех. и образ. „Св. Наум Охридски“ на 14 мај 2019 година се одржа креативната работилница со наслов „Храна, поезија и музика“. Вредните раце на нашите ученици подготвија преубаво декорирана палента и топло чајче, кои беа храна за телото. Во исто време поетот Филип Димкоски и ВИС „Мелем“ со поезија и музика ја хранеа душата на посетителите и гостите. На крајот не недостасуваше ниту забава како епилог на успешно реализираниот настан. ... See MoreSee Less

Ostvarena e sorabotka so pretsedatelot na organizacioniot upraven odbor na festivalot "Grozdoberce", g. Zoran Stanoev ... See MoreSee Less

Ostvarena e sorabotka so pretsedatelot na organizacioniot upraven odbor na festivalot Grozdoberce, g. Zoran Stanoev

Од 10 до 12 мај во Охрид се одржаа Државните спортски игри за ученици со посебни потреби, во организација на Федерацијата на училиштен спорт, во соработка со училишниот спортски клуб „Св. Наум Охридски“ - Скопје. Покрај нашето училиште, учествуваа и учениците од ОУ „Маца Овчарова“ - Велес, учениците од ДСУ „Искра“- Штип и НВО „Трисомија 21“. Вкупно 42 ученика се натпреваруваа во следните дисциплини: скок во далечина од место, трчање 20 метри, трчање 60 метри, полигон и фудбал. Сите учесници добија дипломи за учеството, а најдобрите 10 ученика по дисциплини беа посебно истакнати за своите остварувања. Како дел од проектот „Здравје“, учениците со своите професори приготвија зеленчукови и овошни салати. ... See MoreSee Less

Во Охрид се отворија спортските игри за деца со посебни потреби 🏆🥉 ... See MoreSee Less

Пролетна екскурзија во Лешок ... See MoreSee Less

Велигденски турнир во мал фудбал ... See MoreSee Less

Креативна работилница во соработка со ЛК Дуња ... See MoreSee Less

Заедничка работилница со Ученичкиот дом при СМУГС „ Панче Караѓозов“- Скопје ... See MoreSee Less

Заедничка работилница со Ученичкиот дом при СМУГС „ Панче Караѓозов“- СкопјеImage attachmentImage attachment

 

Comment on Facebook

Srekni praznik

Денеска, по шести пат, се одржа настанот под мотото „Тука сме, заедно сме, а можеме повеќе“. Настанот е дел од програмата на арт-секцијата и претставува круна на нејзините активности, кои се насочени кон поттикнување креативност кај учениците, развивање љубов кон уметноста и свесност за сопствените способности. Целта на настанот е кај учениците да се создава чувство на заедништво, припадност и соработка. Покрај арт-секцијата, учествуваа и литературната, драмската, игроорната и ритмичката секција од нашето училиште. Настанот го збогатија ученици од ООУ „Јохан Хајнрих Песталоци“- Скопје, кои настапија со музичка точка, како и ученици од СУГС „Цветан Димов“-Скопје, со заедничка точка со нашето училиште. Во рамките на настанот беше организиран велигденски базар, на кој беа изложени креативни творби изработени од членовите на арт-секцијата и креативната работилница од текстилна струка. ... See MoreSee Less

 

Comment on Facebook

Браво! Честитки!

Честитки од срце!

Честитки

На 23.04.2019 година, со почеток во 13 часот, на терените на ОУ ,,11 Октомври"- Скопје, ќе се одржи велигденскиот турнир во мал фудбал. На турнирот, покрај Училишниот спортски клуб од нашето училиште, кое е организатор, ќе учествуваат и следните екипи: ПОУ „Маца Овчарова“ - Велес, ОУ „Браќа Миладиновци - Куманово, ДСУ „Искра“- Штип, Ученичкиот дом ,, Панче Караѓозов", ОУ ,, Марко Цепенков" и НВО Трисомија 21.
Дојдете и вие да бидете дел од овој настан
... See MoreSee Less

На 23.04.2019 година, со почеток во 13 часот, на терените на ОУ ,,11 Октомври- Скопје,  ќе се одржи велигденскиот турнир во мал фудбал. На турнирот, покрај Училишниот спортски клуб од нашето училиште, кое е организатор, ќе учествуваат и следните екипи: ПОУ „Маца Овчарова“ - Велес, ОУ „Браќа Миладиновци - Куманово, ДСУ „Искра“- Штип,  Ученичкиот дом ,, Панче Караѓозов, ОУ ,, Марко Цепенков и НВО Трисомија 21.
Дојдете и вие да бидете дел од овој настанImage attachment

Еко-активности
Уредување на училишниот двор и собирање на пластична амбалажа
... See MoreSee Less

Програмата Црвен крст во акција – Промоција на хумани вредности (ЦКА-ПХВ), претставува национална алатка за привлекување и задржување волонтери во Црвениот крст на Р. Македонија.Со овој проект преку кој младите луѓе стекнуваат соодветна едукација за препознавање на потребите во заедницата, изработка на проекти и самостојно организирана пракса на терен преку директна помош на целните групи. Главната цел на активностите е преку реализација на проектот, младите луѓе од различно религиозно, национално и социјално потекло заедно да учат за културата, комуникацијата и Црвениот крст, за активниот пристап кон животот и поквалитетна врска со училиштата преку реализација на активности со интерактивен пристап кон истите.
Општинската организација на Црвениот крст од Центар, со едуцирани волонтери на 12 април 2019 година, во нашето училиште организираа оригами работилница. Повеќе ученици од ДСУ „Св. Наум Охридски“, заедно со шестте волонтери од Црвениот крст изработија различни фигури од хартија, притоа се стекнаа со различни вештини како виткање на хартија, сечење, лепење, но сето тоа преку меѓусебно дружење и интереакција. На крајот, сите креации беа изложени, а за текот на работилницата доволно говорат и приложените фотографии.
... See MoreSee Less

Прослава во чест на нашето златно момче Стефан Трпковски, кој освои златен медал на Специјалната олимпијада во Абу Даби. Честитки Стефан🏅 ... See MoreSee Less

 

Comment on Facebook

Vi blagodaram na site koi mu priredivte eden nezaboraven nastan na Stefan. Sreknite lica govorat za radosta i zadovolstvoto sto denes zaednicki vo prijatna i topla atmosfera pominaa nekolku casovna druzba niz igra i pesna 💃💃💃

Честитки од се срце!

Cestitki

Маскенбал 2019 г. ... See MoreSee Less

Подготовки за 1 Април❤🤡 ... See MoreSee Less

Подготовки за 1 Април❤🤡Image attachment

Center for youth activism KRIK / КРИК
Уште едно незаборавно доживување со нашите пријатели од ДСУ за образование и рехабилитација "Св Наум Охридски" - Скопје кои беа директно вклучени во тимовите. Благодарност до Школата за ракомет Кире Лазаров 7! 🙂

#РакометЗаСите 🙂
... See MoreSee Less

Чајанка со ЦМА Крик ... See MoreSee Less

Center for youth activism KRIK / КРИК
ЦМА Крик и учесниците неуморно работат на вмрежување и воспоставување на соработка со Дневните центри за лица со попреченост, специјалните училишта и организациите. 🙂

Не ја пропуштајте оваа уникатна можност!

Ајде заедно да крикнеме за подобрување на квалитетот на животот на лицата со попреченост! 🙂 🎉

Сеуште имате време да ни се придружите во Umbrella! 🙂 Ве очекуваме! 🙂
... See MoreSee Less

На фудбалски натпревар ... See MoreSee Less

Пролетен крос ... See MoreSee Less

Едукативна работилница по повод 22 Март, светскиот ден на водата💧 ... See MoreSee Less

Едукативна работилница по повод 22 Март, светскиот ден на водата💧Image attachmentImage attachment

Еко - акција по повод 21 Март❤🍀 🌏
Чистење и хортикултурно уредување на училишниот двор
... See MoreSee Less

Стоматолози и специјализанти од Стоматолошки факултет - Скопје, на 20.03.2019 г. одржаа предавање на тема „Грижа и нега на забите“ ... See MoreSee Less

Соработката со ЦМА Крик продолжува и оваа година. Од февруари до мај ќе се реализираат 10 работилници исполнети со забавни, креативни и едукативни активности, посети на локални музеи и учество на чајанки/забави. ... See MoreSee Less

Честитки златни момчиња❤️❤️🎉Двете златни момчиња, Марио Мицковски и Стефан Трпковски, со освоените златни медали на 50 метри слободен стил на Светските летни олимписки игри Абу Даби 2019 и нивниот тренер Горан Андоновски. Честитки!
🥇💪🇲🇰
#AbuDhabi2019
#beunified
#meetthedetermined
#Cheers4Champions
#ЗаедноДоМедали
... See MoreSee Less

Честитки златни момчиња❤️❤️🎉Image attachmentImage attachment

Љубов за сите❤ ... See MoreSee Less

Нашите талентирани ученици на ликовна работилница во Национална галерија ... See MoreSee Less

 

Comment on Facebook

Ubavo e da se vidi deka prestavnicite na Centarot mozat da prikazat svoi zdobieni edukacii koi gi prezentiraat I vo drugi institucii ,so sto Centarot zasluzuva cestitki.

Na 22.02.2019 g. vo Gastro bar Trend se odrza humanitaren bazar vo organizacija na Lions club Spiritus i Lions club Pre-Fighters Skopje. Sobranite sredstva se donacija za naseto uciliste. ... See MoreSee Less

... See MoreSee Less

Заедничка работилница на Арт-секција и Литературно-рецитаторската секција на тема ,, Љубов" ... See MoreSee Less

Заедничка работилница на Арт-секција  и Литературно-рецитаторската секција на тема ,, ЉубовImage attachment

При денешната посета на Националната галерија на Македонија, нашите ученици имаа можност да ја погледнат изложбата „Бесконечно“ од Петре Николоски. Импресиите од мултимедијалните дела и инсталации учениците ги изразија на креативната работилница преку своите творби. Благодарност до Националната галерија на Македонија.При денешната посета на Националната галерија на Македонија, нашите учници имаа можност да ја погледнат изложбата ,, Бесконечно" од Петре Николоски. Ипресиите од мултимедијалните дела и инсталации учениците ги изразија на креативната работилница преку своите творби. Благодарност до Националната галерија на Македонија. ... See MoreSee Less

 

Comment on Facebook

Inteteresno i kreativno.

Браво

Меморандум ССК – ДСУ „Св. Наум Охридски“: Мост за ефективна инклузија на пазарот на труд

16 јануари 2019, Скопје – Прилагодување на образовните програми, практична настава во соработка со бизнис заедницата во насока на успешна социјална инклузија на пазарот на труд на учениците од средното државно училиште ,,Св. Наум Охридски, се дел од активностите кои ќе се реализираат во соработка со Сојузот на стопански комори на Македонија. За таа цел директорот на Сојузот, Александар Зарков и директорот на ДCУ,,Св. Наум Охридски“, Дивна Видиниќ ја официјализираа соработката меѓу двете институции со потпишување Меморандум за соработка, во насока на полесното позиционирање на пазарот на труд и создавање мост меѓу приватните компании и учениците од средното државно училиште ,,Св. Наум Охридски,, во кое се образуваат ученици со интелектуална попреченост. Оваа иницијатива е една од низата на Сојузот во насока на практикување општествена одговорност на приватниот сектор, како начин на водење бизнис.

„Веруваме дека денашната иницијатива и официјализирање на меморандумот за соработка меѓу двете институции ќе дадат повеќе можности за унапредување на учениците од средното училиште се со цел поголемо и пред се нивно соодветно вклучување во работните процеси. Она што ни претстои како план е заеднички да ги развиваме сите форми на меѓусебна соработка, поддршка, взаемен труд за градење на капацитетите на овие ученици, преку адаптирање на образовните програми за полесно вработување во приватниот сектор, воспоставување взаемна соработка, заедничко планирање и организирање на семинари, трибини, имплементација на проекти во насока на постигнување на крајната цел натамошно вработување на учениците и инкулзивност како важен процес во демократските општества, изјави Зарков и додаде дека заедничката работа на сите чинители е од особена важност за успешно секторски да се одговори каде овие кадри најкорисно би одговориле на дадените задачи за воспоставување взаемен бенефит.

Дивна Видиниќ, директор на ДСУ,,Св. Наум Охридски“, Скопје истакна дека во училиштето се образуваат ученици за повеќе струки и занимања од цела Македонија: Графичка струка - занимање: Послужувач на графички машини и Помошник книгоповрзувач – картонажер; Машинска струка: - занимање: Помошник бравар – лимар и Помошник автомеханичар; Текстилна струка: Помошник конфекционер; Електротехничка струка: Помошник електро механичар; Градежна струка: Помошник молеро – лакер; Угостителско – туристичка струка: Помошник готвач.

„Попишувањето на меморандумот со Сојузот е од големо значење за нас како училиште за ученици со посебни потреби, бидејки ќе се создаде мост меѓу компаниите и училиштето, каде што тие ќе можат да ги следат нашите активности, да даваат позитивни сугестии, одредени обуки, според потребите на пазарот на трудот. Училиштето кон крајот на април ќе организира отворени денови, каде што потенцијалните работодавци ќе може да ги видат активностите, знаењата, умеењата и вештините на нашите ученици.

Преку Сојузот контактите со работодавците ќе се поедностават и интезивираат, со што активностите и обуките во училиштето ќе се прилагодуваат според потребите на пазарот на трудот, со што ќе се олесни нивното вработување и нивната инклузија во општеството. Ваквите контакти ќе ни овозможат во соработка со Министерство за образование и наука и Биро за развој на образование да ги измениме и прилагодиме наставните програми според потребите на компаниите, а во согласност со можностите и способностите на учениците. Сето тоа ќе придонесе до економски развој и унапредување на општествениот живот. Досега имаме успешна соработка со неколку компании од Скопје, а нашата интенција е да се зголеми вработувањето на учениците од Скопје, но и од внатрешноста на државата“, изјави Видиниќ.
Позитивен пример е Компанијата „Кнауф“ член на Сојузот, која годинава активно се вклучува во едукација на учениците во “Св. Наум Охридски“ Скопје, во паралелка со девет ученици за занимање Молер.

„Веруваме дека нашата соработка ќе има долгорочни ефекти за успешно позиционирање и инклузија на пазарот на труд на учениците од “Св. Наум Охридски“ Скопје. Се вклучуваме со нашите специлаисти во Кнауф преку обуки, во рамки на образовната програма, со донирање материјал и алати за работа, како и преку вмрежување на идните молери со градежните компании, се со крајна цел успешна интеграција на пазарот на труд. Цврсто верува дека само компанија која е базирана на вредности, грижа за заедницата може да обезбеди гаранција за стабилен развој и конкурентска предност “, изјави Велимир Петровски, „Кнауф“, член на УО во ССК.

Според податоците на Државниот Завод за Статистика, согласно секторите каде се вработуваат лица со инвалидитет, во најголем дел станува збор за занимања за неиндустриски начин на работа во производство, ракувачи и составувачи на машини и постројки, елементарни занимања, работници во услужни дејности, продавници и пазарни продажби и сл.
... See MoreSee Less

По повод престојните новогодишни празници во училиштето се одржа предновогодишна забава за учениците. По обраќањето на директорката, која им посака среќни новогодишни празници на присутните, забавата продолжи во празничен дух со закуска, музика, игра и дружење. Насмевката на лицата на учениците и нивната среќа беа неизмерни. Најголем “виновник“ за тоа беше Дедо Мраз кој ги изненади со новогодишни подароци.
Голема благодарност до Унгарската амбасада и до директорката на нашето училиште кои овозможија учениците да добијат пакетчиња, а секако благодарност и до наставниците и родителите кои беа дел од овој настан.
... See MoreSee Less

 

Comment on Facebook

👏👏👏👍👍

Финален квиз во рамките на проектот „Здравје“ ... See MoreSee Less

Патронен празник на училиштето ... See MoreSee Less

 

Comment on Facebook

Sreken patronata vo idni uste poveke da proslavuvate od se <3 vi posakuam!

💞💝❤️

❤❤❤

Проект,, Здравје" - приготвување интегрална пита ... See MoreSee Less

На рецитаторскиот натпревар, организиран од Сојузот на ДМЈЛ кој се одржа на 22.12.2018 год. на Филолошкиот Факултет во Скопје, учествуваа повеќе средни училишта од Скопје и од внатрешноста на Македонија. Нашиот рецитатор Јордан Андов влезе во вториот круг и го освои првото место на натпреварот. Честитки за победникот и му посакуваме уште многу успеси. ... See MoreSee Less

 

Comment on Facebook

Cestitki!!! Bravo za Jordan za osvoenoto 1vo mesto. Da mu se mnozat uspesite. Naj dobar Prvenec👋👋👋

Bravo Jordan 🍾

Cestitki za Jordan toa e poetskiot duh - koco racin

Честитки!

Заедничка креативна работилница со учениците од СУГС Цветан Димов - Скопје ... See MoreSee Less

Ревијален натпревар на нашата фудбалска екипа на Турнирот во мал фудбал на медиумите 2018 ... See MoreSee Less

Посета на мултимедијалниот перформанс „Волшебен свет“ ... See MoreSee Less

Благодарност до Амбасадата на Унгарија за новогодишните подароци, со што ги исполнија срцата на нашите ученици со радост ... See MoreSee Less

Благодарност до Амбасадата на Унгарија за новогодишните подароци, со што ги исполнија срцата на нашите ученици со радост

 

Comment on Facebook

Za pofalba.Cestitki.👏

Za sekoja pofalba.

Секоја чест! 👏👏👏

Предновогодишна атмосфера во ученичкиот дом❄🎄☃ исто како дома❤ ... See MoreSee Less

По повод Меѓународниот ден на лицата со посебни потреби, Агенцијата за млади и спорт организираше настан што се одржа во ОУ „Невена Георгиева - Дуња“. На настанот АМС го промовираше календарот за 2019 година, изработен од уметнички творби на ученици со посебни потреби, меѓу кои се и творбите на нашите ученици Сефедин, Амида, Јана, Леонтина и Стефан. Нашето училиште се претстави со рецитал и ритмичка точка на тема " Пријателство", а на продажната изложба со новогодишни творби и честитки. ... See MoreSee Less

По повод Меѓународниот ден на лицата со посебни потреби, Агенцијата за млади и спорт организираше настан што се одржа во ОУ " Невена Георгиева - Дуња". На настанот АМС го промовираше календарот за 2019 година, изработен од уметнички творби на ученици со посебни потреби, меѓу кои се и творбите на нашите ученици Сефедин, Амида, Јана, Леонтина и Стефан. Нашето училиште се претстави со рецитал и ритмичка точка на тема " Пријателство", а на продажната изложба со новогодишни творби и честитки.По повод Меѓународниот ден на лицата со посебни потреби, Агенцијата за млади и спорт организираше настан што се одржа во ОУ „Невена Георгиева - Дуња“. На настанот АМС го промовираше календарот за 2019 година, изработен од уметнички творби на ученици со посебни потреби, меѓу кои се и творбите на нашите ученици Сефедин, Амида, Јана, Леонтина и Стефан. Нашето училиште се претстави со рецитал и ритмичка точка на тема " Пријателство", а на продажната изложба со новогодишни творби и честитки. ... See MoreSee Less